Informació General

 

LA SEU DEL CONGRÈS

L'EDIFICI: ANTIC HOSPITAL DE SANTA MARIA

La Fundació Pública Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida té la seva seu a l'edifici de l'antic hospital de Santa Maria. Ubicat al mig del centre comercial històric de la ciutat de Lleida, aquest edifici és un dels millors exponents conservats del gòtic civil català (S.XV-XVI).

Creat per a amalgamar els set hospitals privats existents a la Lleida medieval, l'hospital general de Santa Maria fou iniciat l'any 1454, sota els auspicis dels paers de la ciutat i de la Reina Maria, muller d'Alfons el Magnànim.

Si bé el procés de les obres estigué caracteritzat per nombroses paralitzacions (l'edifici no s'acabà fins a la primera meitat del segle XVI), el volum general ve marcat per l'homogeneïtat.

De tot l'edifici cal remarcar el pati central, d'estructura quadrada, proporcions equilibrades i de dos nivells d'alçada, en el qual hi ressalta l'escala noble d'accés al pis superior i la galeria d'arcs apuntats.

En les façanes, nobles i austeres, hi destaquen espaiosos finestrals rectangulars que il·luminen els dos pisos superiors de l'edifici.

Així mateix cal esmentar que la decoració es va reservar per a ornamentar la façana principal presidida per una imatge gòtica de la Verge Maria, advocació de l'hospital, peça escultòrica avui dipositada al Museu de Lleida. L'escultura incorpora també tres escuts d'armes catalanes, obra atribuïda a Bertran de la Borda (1462-1485).

En el pati central sorprèn, des del punt de vista arquitectònic, l'escalinata de pedra completament coberta i la galeria d'arcs que rodeja interiorment l'edifici.

La planta i alçats generals de l'edifici fou el resultat del treball d'artistes sorgits de l'obra de la Seu Vella, concretament de Jordi Safont i Jaume Borrell.

L'hospital, com la resta d'edificis monumentals de Lleida, va sofrir les conseqüències de la Guerra de Successió: si bé fou creat per ser un hospital públic i civil, Felip Vè n'utilitzà la meitat del seu espai tot convertint-lo en hospital militar, funció sota la qual quedà fins el 1854 en què retornà a ús exclusivament civil.

L'any 1915 l'edifici passà a ser propietat de la Diputació de Lleida, la qual el destinà a fins purament culturals. El 1928, l’edifici és declarat Monument d’Interès Nacional i ja serà  l'any 1942  quan es crea la Fundació Pública Institut d'Estudis Ilerdencs i li és cedit l'antic hospital de Santa Maria com a seu en perpetuïtat.

Enguany celebrem el 75è aniversari de la nostra institució.

 

LLEIDA

A Lleida descobrirà una manera diferent de gaudir de l'oci i la cultura, així com de comprar i degustar la gastronomia. Lleida li farà viure moltes coses, però, sobretot, li'n farà sentir moltes més. Lleida és la capital de la comarca del Segrià i de la demarcació que porta el mateix nom. És el centre demogràfic i econòmic més important de la Catalunya interior. Basa la seva economia en el sector agroalimentari i en serveis de tota mena.

L'activitat comercial, de gran tradició i arrelament a la ciutat, s'estén per la comarca del Segrià i per les comarques veïnes. Els equipaments culturals -com ara el nou Campus Universitari-, del més alt nivell i inaugurats en els últims anys, han impulsat extraordinàriament la vida cultural de la ciutat. Lleida és una ciutat moderna, culturalment activa, ben comunicada i situada en un entorn natural únic.

Lleida gaudeix del privilegi d'acollir, en el seu traçat, espais naturals tan importants com el parc natural de la Mitjana -un ecosistema de gran valor natural i ecològic-, el parc del riu Segre o els Camps Elisis, així com l'Horta, el cinturó verd que envolta la ciutat. Aquesta cultura natural ha fet que Lleida creixi amb uns valors mediambientals i de qualitat dins del marc d'una ciutat sostenible.

Enllaç útil, visiti:

http://www.turismedelleida.cat/

Ara Lleida

 

TURISME

Lleida Ciutat

Lleida és la capital d’una extensa comarca situada en l’extrem occidental de Catalunya denominada el Segrià i que deu el seu nom al riu que la creua: el Segre. Lleida és l’autèntic motor econòmic i demogràfic de la Catalunya interior.

Acaronada per la història, els carrers de Lleida, acullen innombrables tresors monumentals i culturals que conviuen amb l’activitat i la iniciativa d’una ciutat moderna que mira al futur.

Visiti-ho tot, però no oblidi que aquesta és una ciutat coronada per dos esplèndids Castells: el de la Seu Vella i el Templer de Gardeny I si a més li agrada l’art, no pot perdre’s la visita al Museu de Lleida i el modern equipament de la Llotja de Lleida- Teatre i Palau de Congressos de la ciutat.

La Seu Vella

–Coneguda també com “el Castell de Lleida”– és el monument amb el qual, sens dubte, s'identifica a la ciutat de Lleida.

Més informació

El Castell Templer de Gardeny

El conjunt monumental de Gardeny constitueix un dels testimonis més destacats de l'arquitectura templera aixecada a Catalunya durant la segona meitat del segle XII.

Més informació

Museu de Lleida

El gran referent museístic de Lleida. Més de 7.000 metres quadrats de la història de Lleida. Una història que pren la prehistòria com a punt de partida i que arriba fins a l'era contemporània

Hotels: